hamburger menu
search

redvid esle

redvid esle

رویداد ایران > استان ها > ویژه استان ها > خراسان رضوی| محصول کینوا روی دست کشاورزان

خراسان رضوی| محصول کینوا روی دست کشاورزان

اگرچه کشت کینوا با آب‌وهوای کشورمان سازگاری فراوانی دارد و این محصول در شرایط کم‌آبی می‌تواند گزینه مطلوبی برای کشاورزان باشد اما افراد معدودی از خواص کینوا مطلع هستند و همین امر موجب گمنامی این گیاه و تقاضای اندک برای آن در بازار شده است.

 به گزارش ایرنا، دانه کینوا که به‌عنوان «خاویار گیاهی» از آن یاد می‌شود مزایای فراوان دارد که از آن جمله می‌توان به مقاومت و بهره‌وری مناسب در خاک و آب‌شور، دوره برداشت کوتاه و همچنین نیاز به آب کمتر نسبت به محصولاتی مثل برنج اشاره کرد. بحران آب و شرایط آب و هوایی کشور این ضرورت را به وجود می‌آورد که در مباحث سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی توجه بیشتری به کشت گیاهانی که نیاز کمتر به آب‌دارند صورت گیرد ازاین‌رو یافتن گونه‌های گیاهی سازگار با شرایط آب‌وهوایی کشور در سطوح مختلف موردتوجه قرارگرفته است. در سال‌های اخیر گیاه کینوا به‌عنوان محصول ارزشمند در ایران موردتوجه قرارگرفته و کشت آزمایشی آن نیز با موفقیت به انجام رسیده است. محصولی که می‌تواند با توجه به محدودیت‌های منابع آب در کشور به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای محصولاتی مانند برنج مطرح شود. گیاه کینوا بومی کوه‌های آند در بولیوی، شیلی و پرو است و اینکاها در آمریکای جنوبی به این دانه‌ها به دلیل خواص فوق‌العاده‌ای که دارند لقب «مادر همه‌ دانه‌های خوراکی» داده‌اند. این گیاه قدمت پنج‌هزارساله دارد و بسیار سبک‌تر و خوش‌هضم‌ تر از دانه‌هایی چون برنج است و منبع غنی پروتئین، منیزیم، فیبر، فسفر، ویتامین ب ۲، پتاسیم و دیگر مواد معدنی مانند آهن است. کینوا سرشار از مواد پروتئینی است ولی مقدار کالری خیلی کمی دارد.

جای خالی تجهیزات فراوری کینوا

یکی از کشاورزان کینواکار گفت: علاوه بر همه اقدامات دولت باید دستگاه‌ها و تجهیزات فرآوری را برای این محصول وارد کند زیرا فراوری بوجاری این دانه تخصصی است. او افزود: هم‌اکنون برخی دستگاه‌های فراوری در برخی نقاط کشور وجود دارد که روزی یک کیلوگرم کینوا فرآوری می‌کند حال‌آنکه به‌شدت نیازمند واردات دانش و دستگاه‌ها و تجهیزات فرآوری در حجم بالا برای این محصول هستیم. او اظهار داشت: این گیاه پوسته‌ای دارد که نفاخ است و ساپونین نام دارد و باید برای مصرف فراوری شود. او گفت: ساپونین در روند فراوری کینوا جداسازی می‌شود و با توجه به قابلیت تولید کف فراوان این ماده می‌توان از آن در صنایع تولید پودر لباسشویی و شوینده استفاده کرد که باز هم این امر نیازمند تجهیزات است و تنها دولت می‌تواند در این زمینه اقدام کند.

عدم تمایل کشاورزان به کشت کینوا

یکی دیگر از کشاورزان که سال گذشته در خراسان رضوی کینوا کاشته و امسال دیگر به کشت دوباره این محصول تن نداده است گفت: گرچه کشت این محصول راحت و بدون دغدغه است اما پس از برداشت محصول مهم‌ترین دغدغه آن فروش محصول است. علی کارگر افزود: با توجه به اینکه طی دو سال گذشته مجبور شدم به دلیل برگشت سرمایه محصول برداشت‌شده را به ارزان‌ترین قیمت بفروشم، امسال دیگر از ادامه کاشت کینوا صرف‌نظر کردم. این کشاورز اظهار داشت: کینوا خواص غذایی و کاربرد بسیار در تولید محصولات غذایی دارد اما در این زمینه هنوز مردم ناآگاه هستند و آن را نمی‌شناسند. او ادامه داد: برای جلوگیری از وارد آمدن خسارت یا ترس کشاورزان از کشت یک محصول ابتدا باید بازار مصرف آن ایجاد شود حال‌آنکه این مهم در مورد دانه کینوا انجام‌نشده است و همین امر موجب سرخوردگی کشاورزان کینوا کار و عدم تمایل و رغبت سایر کشاورزان به کشت آن شده است.

فروش کینوا مشکل اصلی کشاورزان

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: گرچه کشت این محصول مورد تأکید وزارتخانه و ترویج آن دارای ارزش اقتصادی و در زمینه مدیریت مصرف آب است اما هنوز حمایت از این محصول و به‌خصوص معرفی هر چه بیشتر و بهتر آن ضروری است. علیرضا نیک پور افزود: بزرگ‌ترین مشکل اساسی کشاورزان در این استان فروش محصول تولیدی است که تنها در انحصار یک شرکت در مشهد است و آن را با قیمت اندک و هر کیلو ۶۰ هزار ریال از کشاورزان خریداری می‌کند این در حالی است که هر کیلو دانه کینوا در بازار آزاد بیش از ۶۰۰ هزار ریال عرضه می‌شود. او اظهار داشت: با توجه به شور شدن بخشی از اراضی و آب‌های کشاورزی در برخی شهرستان‌های خراسان رضوی و مقاومت این گیاه به اراضی شور، طرح توسعه کشت محصول کینوا از سوی وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته ابلاغ‌شده است و در همین راستا ۴۸ هکتار از اراضی شهرستان‌های بردسکن، رشتخوار، مشهد، نیشابور، کاشمر و مه ولات در نیمه فصل تابستان ۹۷ به کشت محصول کینوا اختصاص یافت و ۲۷ تن محصول از این اراضی برداشت شد. او گفت: امسال نیز در نوبت کشت بهاره این محصول معادل پنج هکتار از اراضی کشاورزی خراسان رضوی زیر کشت این محصول قرار گرفت. مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه این دانه شبه غله در ۲ نوبت بهار و تابستان کشت می‌شود افزود: پارسال ۴۳ هکتار در دو کشت تابستانه و بهاره به این محصول اختصاص یافت. او اظهار داشت: عملکرد این محصول در هر هکتار کمتر از یک تن است و کشت بهاره آن فروردین‌ماه و برداشت آن در مردادماه انجام می‌شود و کشت تابستانه آن نیز در مردادماه و برداشت آن در آبان و آذرماه هرسال است. او گفت: پیش‌بینی می‌شود تابستان امسال حدود ۵۰ هکتار از اراضی این استان به کشت این محصول اختصاص یابد.

امتیاز: 0 (از 0 رأی )
نظرشما
کد را وارد کنید: *
عکس خوانده نمی‌شود
نظرهای دیگران
نظری وجود ندارد. شما اولین نفری باشید که نظر می دهد
آخرین اخبار مربوط به بیمه دات کام